AAF! – Amsterdam Africa Fashion!

AAF! – Amsterdam Africa Fashion!

Overal waar je loopt zie je het om je heen: mannen, maar vooral vrouwen die gehuld zijn in kleurrijke kleding, met allerhande prints. Gemaakt van Afrikaanse stoffen, de zogeheten lappa. Je kunt deze kleding kopen in een van de boetiekjes, maar nog vaker zoeken mensen zelf op de markt een stof uit om er bij een kleermaker, de tailor een outfit naar wens van te laten maken.

Echt, het staat de Liberianen prachtig! De kleuren matchen goed met hun donkere huid, vind ik. En al die prints van bloemen, rondjes, veertjes, vogels of wat dan ook, maakt dat het altijd leuk is om naar de kleding te kijken.

Een vriendin van mij hier was helemaal verslingerd aan de lappa en zij besloot Peppa op te zetten, een kledinglijn voor kinderen. Toen zij ging verhuizen naar een ander land heb ik haar een tijdje geholpen met haar business. Ik ben een paar keer met haar mee geweest om stoffen te kopen en met bezoekjes aan de tailors. Zo maakte ik een beetje kennis met ‘de wereld van de lappa’.

Mijn goeie, ouwe strandtas was door het veelvuldige gebruik hier gaan scheuren. Ik ben naar de markt gegaan en heb twee verschillende soorten lappa uitgezocht; een voor de buitenkant en een voor de binnenkant. Ik ben naar een tailor gegaan en heb hem gevraagd of hij de hengsels en de ritsen van mijn kapotte tas kon halen en met mijn lappa precies zo’n zelfde tas kon maken. Dat kon hij, heel goed zelfs en al gauw werd de tas niet alleen voor het strand gebruikt. Er kan een heleboel in, de stof is stevig en de kleuren blijven mooi. Ik nam het ding overal mee naar toe en kreeg steeds vaker de vraag: waar heb je die tas gekocht? Ik wil er ook zo één!

Zo ontstond het idee van tassenlabel AAF! – Amsterdam Africa Fashion! Ik laat beachbags en shoppers maken van twee-lappa-combinaties; één voor de buitenkant en één voor de binnenkant. Ik wil de tassen verkopen aan vrouwen in Nederland en binnen de expat-community hier in Liberia.

AAF! is een social enterprise. De marktverkopers ontvangen een eerlijke prijs voor de lappa en de tailor betaal ik bovengemiddeld. Met de opbrengsten ondersteun ik de Liberiaanse bevolking in het volgen van een (beroeps)opleiding.

Ik kom zoveel Liberianen tegen die serieus hun best doen een toekomst op te bouwen door te studeren, hard te werken (voor weinig geld) of met het runnen van een small business. Ze zijn gemotiveerd, slim en hebben goede ideeën, maar het is moeilijk in een land waar zoveel werkloosheid is en mensen bezig zijn met overleven. Ik ben een aantal mensen tegengekomen die studeren en werken tegelijk, maar tijdelijk hun studie stop moesten zetten tot er weer voldoende geld is. Deze mensen zou ik met de opbrengsten van AAF! graag willen ondersteunen, of ze in elk geval een stukje verder willen helpen.

Mijn man en ik spraken af welk bedrag we erin wilden stoppen. Vervolgens bracht ik een bezoek aan Waterside, een immense markt waar je wordt bedolven onder de verschillende soorten lappa. Ik zocht een aantal mooie combinaties uit en liet de tailor twee proefexemplaren maken. Ik was blij met het resultaat, maar vond de uiteindelijke kostprijs erg hoog. Dat komt vooral door de hengsels, het product dat ik hiervoor wil gebruiken is moeilijk te verkrijgen in Liberia. Ik heb daarom tassenband uit Nederland over laten komen, evenals het label van AAF!, die ik via een Nederlands bedrijf heb laten maken.
Met de keke (soort tuktuk) ga ik naar Waterside voor de inkoop van de stoffen, maar ik ga ook naar het marktje bij mij in de buurt. Inmiddels heb ik een leuk contact opgebouwd met de marktvrouwen daar en ook met de tailors.
De eerste bunch of bags is gemaakt en de volgende is in de maak. Het is een ontzettend leuk en ook spannend proces. Ik doe mijn uiterste best een zo mooi en kwalitatief goed mogelijk product neer te zetten, maar de eerste collectie van AAF! is natuurlijk ook gewoon een kwestie van uitproberen!

Als Nederlandse vrouw in Liberia vind ik het leuk om de AAF! tassen te verkopen aan vrouwen in Nederland. Het is een uniek product en het is een mooie manier om Liberia en Nederland een beetje samen te brengen.

Ik heb met regelmaat gedacht: is dit geen druppel op een gloeiende plaat? Je helpt er misschien een paar mensen mee, maar meer niet dan wel.
Ik ben daar anders over gaan denken na mijn gesprek met een Liberiaanse meneer van laatst. Ten tijde van de burgeroorlog zat hij als vluchteling in Ghana en had daar een baantje. Hij werkte samen met een Nederlandse vrouw en zij heeft zijn studie betaald, omdat hij daar zelf geen geld voor had. De man heeft nu een goedbetaalde baan waarmee hij zijn gezin kan onderhouden. Misschien was het betalen van zijn studie voor die vrouw niet eens zoiets heel groots, de gevolgen die het had waren het in elk geval wel. Hij leidt in zijn werk nu een project waarmee hij duizenden Liberiaanse schoolkinderen helpt en zijn eigen kinderen kunnen naar een goede school.
Misschien is AAF! een druppel. Maar ik zie het liever als een druppel in een meer, waarmee een kring wordt gecreëerd en daarna nog een en nog een en ga zo maar door. Hopelijk kan ik er een aantal mensen mee verder helpen, maar is de impact die dat heeft nog veel groter.

AAF! is geen officiële business. Wie weet wat de toekomst brengen moge, maar nu zie ik het meer als een project. Eerst maar eens uittesten hoe dit gaat en hoe de tassen ontvangen worden. De tassen worden via koffers naar Nederland vervoerd (gelukkig vliegt er met regelmaat iemand…) en mijn moeder heeft de distributie in Nederland op zich genomen.

Op deze website staan onder AAF! de tassen allemaal voor je op een rij. Van iedere tas laat ik maar een beperkt aantal exemplaren maken. Mocht er een tussen staan die jij graag wilt bestellen, stuur mij dan een bericht via de contactpagina. Ik zal zo snel mogelijk reageren en verdere uitleg geven betreft de bezorging en betaling.

Super als je een beachbag of shopper wilt bestellen en het leuke van alles is: jij hebt een mooie, hippe tas en iemand in Liberia wordt met jouw aankoop verder geholpen!