AAF! Support

AAF! staat voor Amsterdam Africa Fashion!

Opgericht door Marije, die eind 2017 vanuit Nederland naar Liberia verhuisde. Zij woont met veel plezier in Liberia; een land dat prachtig is, maar ook ontzettend arm. Marije wilde graag wat doen voor de Liberiaanse bevolking, zonder zelf de zoveelste stichting of charity op te zetten. Liever wilde zij bedrijfjes, projecten en scholen ondersteunen die al draaiden en gerund werden door de Liberianen zelf. Met AAF! kan zij zowel kleermakers als marktverkopers en een school ondersteunen. Marije: “Eigenlijk is het heel simpel. Hoe meer tassen ik verkoop, hoe meer inkomsten er zullen zijn voor de kleermakers en marktverkopers, hoe meer mensen er aan het werk kunnen gaan voor AAF! en hoe groter de gift voor de school zal zijn.”

Kleermakers en marktverkopers

Op dit moment werkt AAF! samen met drie kleermakers. Zij ontvangen een bovengemiddelde prijs voor de maak van de tassen. Hiermee kunnen zij hun gezin onderhouden en daarnaast is het in Liberia ook gebruikelijk zorg te dragen voor de mensen in de community waartoe je behoort.
AAF! haalt de materialen voor de tassen, zoals lappa stoffen, ritsen en vulling op Waterside market in de hoofdstad Monrovia. AAF! kan hiermee bijdragen aan de inkomsten van de marktverkopers.

School

Met de winst die wordt gemaakt, ondersteunt AAF! een Liberiaanse school. Deze school, Shifsd genaamd, biedt verschillende beroepsopleidingen aan, waaronder het vak van kleermaker. De school wordt gerund door een steady en betrouwbaar team, die met het weinige geld dat zij hebben hun leerlingen op een professionele manier voorbereiden op het werken in een specifiek beroep.
Ongeveer 85% van de Liberiaanse bevolking is werkloos. Met het diploma van een beroepsopleiding op zak, heb je op dit moment de meeste kans op een baan. Daarom ondersteunt AAF! deze school graag!

Mr. Bah

Dit is Mr. Bah, een van de kleermakers met wie AAF! samenwerkt. Mr. Bah is een alleenstaande vader van drie kinderen. Hij woont met zijn gezin in een eenkamerappartement, achter zijn naaiatelier. Hij werkt hard en grijpt alle klussen aan, zodat zijn kinderen naar school kunnen. Hij leidt ook, gratis, jongeren in de buurt op tot kleermaker. Zoals Mr. Bah zelf zegt: “Je kunt wel studeren, maar op dit moment is het beter een vak te leren, zodat je in elk geval kans hebt op een inkomen.” De droom van Mr. Bah is om ooit een eigen fabriek te hebben, waar hij leiding mag geven aan meerdere kleermakers. Met de inkomsten van AAF! laat hij op dit moment zijn woning verbouwen. “Ik wil een goed onderkomen hebben voor mijn kinderen en hen een goede toekomst geven.”

Williette

Dit is Williette, een jonge vrouw die haar eigen kledinglabel DEM girlz heeft opgezet. Ze ontwerpt en maakt kleding en verkoopt deze in haar eigen, trendy ingerichte winkel. Daarnaast geeft Williette leiding aan een klein team van kleermakers. Williette: “Ik probeer graag nieuwe dingen uit. Daarom vind ik het ook zo leuk om met AAF! samen te werken. Ik leer hierdoor weer nieuwe technieken.”
Ook AAF! vindt het ontzettend leuk om een samenwerking te hebben met deze jonge, Liberiaanse onderneemster, met passie voor haar vak en visie op de ontwikkeling van haar bedrijf.